Problemet med data

I vinteren 2020-21, brød panikken ud i Danmark. 

Pludselig gik det op for danske virksomheder, kommuner, stat, regioner og styrelser, at de ikke længere havde alibi for at sende kunders og borgeres data til behandling hos amerikanske firmaer (og dermed videre til de amerikanske efterretningstjenester). Årsagen til panikken var endnu en dom fra EU Domstolen, som for anden gang slog fast, at amerikanske firmaer ikke må bruges til at behandle persondata. 

 

For de af os som har arbejdet med data i mange år, var det bare endnu en bekræftelse af det vi har vidst siden 2001: Amerikansk lovgivning siger nemlig klart og tydeligt at alle amerikanske firmaer skal udlevere data som de råder over, uanset hvor de befinder sig, til de amerikanske myndigheder. Loven siger også at virksomhederne ikke må fortælle dataejere at de gør det. Den risiko er nok til at det ikke er tilladt at benytte amerikanske leverandører.

 

Selvom det ikke direkte er de amerikanske cloud-leverandørers skyld at deres regering pålægger dem den slags ubehagelig lovgivning, så har de i de 20 år det foreløbigt har stået på, ikke gjort noget for at ændre deres egen lovgivning i USA. Tværtimod har de gjort alt hvad de kunne for at hjælpe deres kunder med at omgå reglerne og i sidste ende, snyde deres kunder og borgere. 

 

EUs databeskyttelsesnævn har meldt ud at der ikke kommer nogen redningsplanke og at det nu er slut med at snyde. i Danmark og i EU, skal vi nu tilbage til udgangspunktet og altid spørge os selv inden vi vælger leverandør: 

 

“Er der risiko for at persondata havner i hænderne på firmaer som er underlagt lovgivning, der gør det umuligt for dem at overholde EUs Charter om borgernes grundlæggende rettigheder?”

Og det er altid tilfældet såfremt data lægges i hænderne på en amerikansk virksomhed. Også selvom de har flinke sælgere som lover at “data bliver i EU”. 

Den eneste mulighed for at kunne bruge amerikanske cloud-leverandører til databehandling i EU i fremtiden, vil være hvis EU-borgere og deres data, får samme rettigheder i amerikansk varetægt som vi har i EU. Og det kommer næppe til at ske.

 

Panikken er ikke på niveau med COVID-19, men måske burde den være det?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *